Prosinec - období tlustého střeva
Dceřiným orgánem plic je podle čínské medicíny tlusté střevo. Nejvíce citlivé je podle ročních období v měsíci prosinci a podle orgánových hodin je jeho nejslabší aktivita v době od 17 do 19h. Naopak nejvíce energie má v době mezi 5h - 7h ranní a protože hlavním úkolem tlustého střeva je zbavovat tělo škodlivin, je tento čas ideální k vyprazdňování.
Tlusté střevo se nachází v dutině břišní, ke které je připevněno vazivovou tkání, má trubicovitý tvar, rozdělený do tří tračníků : vzestupného, příčného a sestupného. Shromažďují se zde zbytky nestrávené potravy, ze kterých se do organismu zpět vstřebává hlavně voda, cukry, vitamín K a některé minerály. Je bohatě osídleno mikroflórou, díky ní zde dochází k většině trávících procesů a tráveny jsou zde hlavně živočišné bílkoviny a tuky.
Tento orgán hraje roli v procesu odstraňování odpadních látek z těla, není však jenom orgánem vyměšovacím, přísluší mu i centrální funkce v imunitním systému.
K poruchám střevní sliznice a ke střevní dysbióze může docházet potravinovými alergiemi, léky, antibiotiky, hormony, operačními nebo radiačními zásahy, problémy ve vyšších patrech trávícího ústrojí nebo chybným složením trávících šťáv. Infekční ložiska ve střevě mají obaly z tuků, cholesterolu, nestrávených zbytků potravy, z lepku a dalšího materiálu. Ukrývají se zde kolonie virů, plísní a bakterií někdy i celé roky a jsou uloženy v záhybech tlustého střeva nebo pod jeho sliznicí. Pro organismus tento stav znamená, že střevo přestává dokonale plnit svoji funkci, což se může projevit v propustnosti střeva, zhoršeném vstřebávání živin nebo naopak mohou do krevního a lymfatického oběhu pronikat nežádoucí látky. Tyto ložiska do organismu nepřetržitě chrlí toxiny, které se dostávají do stěn žil a cév, do kloubů, ledvin, na kůži, do dýchacího ústrojí, močového a gynekologického ústrojí i do nervového systému. Nejhorším důsledkem střevní dysbiózy je porucha trávení tuků a živočišných bílkovin, díky které mohou vznikat vnitřní střevní rakovinotvorné látky.
Průchod tráveniny z tenkého střeva do tlustého střeva až po vyprázdnění obvykle trvá dva až tři dny, pohyb střev ovlivňuje kvalita potravy. Obecně se dá konstatovat, že pokud člověk trpí kašovitou a vodnatou stolicí, je to známkou oslabené střevní síly, naopak drobné a suché výkaly znamenají vyčerpanou zažívací sílu.
Východní medicína říká " co nevyloučí střevo, musí vyloučit kůže "
Zdravé tlusté střevo je základem našeho zdraví. Každý člověk má svůj specifický mikrobiom - svůj střevní mozek, který ovlivňuje jeho psychiku a z velké části na něm závisí jeho imunita.